jak szukac ?

tu sa normy międzynarodowe, wyjasniajace terminologie i roznice:

www.unctad.org/infocomm/anglais/olive/quality.htm

Pomocne jest szukanie oznaczeń pochodzenia na opakowaniach (butelkach, bankach) takich jak AOC, AOP, DOP, IGP (AOP : Appellation d’Origine Protégée, AOC : Appellation d’Origine Contrôlée (France), DOC : Denominazione d’Origine Controllata (Italia), DO : Denominación de Origen (Hiszpania), DOP : Denominazione d’Origine Protetta (Italia), IGP : Indication Géographique Protégée).

Sa to europejski znaki odpowiadające pochodzeniu geograficznemu produktu, a wiec wykluczające wszelkie „mieszanki” z innych regionów czy krajow. Te normy sa dosyć scisle i przestrzegane i kontrolowane, m. innymi przez sluzby fiskalne i celne, co pozwala na unikniecie wlasnie tych roznych „mieszanek”‚.

No i – sa rowniez oliwy „biologiczne” czy „organiczne”, pochodzące od małych producentów, którzy sa rowniez scisle kontrolowani.

I jeszcze raz : dobra oliwa jest DROGA. Np. ta z regionu Grasse we francuskiej Prowansji sprzedaje sie 70€ / litr… „cudów” nie ma!